Plaatsbesparen in je kleine badkamer

vloerplan kleine badkamer

Een kleine badkamer kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en oplossingen kan je een comfortabele en stijlvolle ruimte creëren. In dit artikel overlopen we enkele tips en ruimtebesparende oplossingen die je kan gaan toepassen in je eigen huis, indien je een kleine badkamer hebt.

Een van de grootste game-changers in het creëren van ruimte is de spiegel. Een spiegel laat de ruimte snel en gemakkelijk groter lijken dan deze is aan de hand van optische illusie. Integreer dus zeker een spiegel in je badkamer.

Een andere geweldige manier om ruimte te besparen in een kleine badkamer is het gebruiken van efficiënte opbergmogelijkheden zoals opbergmeubels, planken en haken. Hiermee kun je toiletartikelen, handdoeken en andere items opruimen en uit het zicht houden, waardoor de ruimte er groter uitziet. Koppel je graag ook extra opbergruimte aan de optische illusie van de spiegel? Ga dan voor een spiegelkast. Deze zorgt ervoor dat je gerief mooi en proper weg zit.

Onze keuze efficiënte opbergmogelijkheden

Bovendien kun je een glazen scheidingswand of -deur in plaatsen ter vervanging van vaste muren. Dit creëert een open en ruimtelijk gevoel, terwijl je toch privacy behoudt.

Het kiezen van de juiste kleuren en materialen kan ook een grote impact hebben op het ruimtegevoel van je kleine badkamer. Lichtere kleuren weerkaatsen meer licht en geven de indruk van een grotere ruimte, terwijl heldere kleuren een frissere en moderne uitstraling geven. Opteer dus eerder voor een heldere, lichte kleur dan voor een donkere.

Daarnaast is het ook belangrijk om te gaan kijken naar de afmetingen van alle elementen die je wil integreren in je badkamer. Kijk naar de diepte van je badkamermeubel, maar ook naar de wastafel. Indien je een iets grotere wastafel hebt, zorgt dit voor extra plaats om accessoires en dergelijke te plaatsen.

Ook bij je douche is het belangrijk om de afmetingen mee te nemen. Voor een douche heb je een minimumgrootte nodig van 80 x 80 cm. Je kunt kiezen voor een douchecabine, maar even goed voor een douchehoek. Deze keuze zal mee de stijl van je badkamer bepalen. Let op: er is wel degelijk een verschil tussen een douchecabine en een douchehoek. Een douchehoek plaats je in een hoek van de badkamer en kun je zelf samenstellen (douchebak, profielen) terwijl een douchecabine los kan staan.

Wil jij toch zo graag een bad? Dat kan, ookal is het niet vanzelfsprekend. Ook in baden bestaan er kleine formaten om toe te passen in jouw kleine badkamer. Opteer voor een hoekbad om heel wat ruimte te besparen.

Denk overigens ook eens na of het toilet echt nodig is in de badkamer. Heb je ergens anders al reeds een toilet? Zo niet, opteer dan voor een compact toilet. Dit zijn heel vaak hangtoiletten omdat ze een ruimtebesparende alternatief zijn voor gewone toiletten.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat minder vaak meer is. Probeer te voorkomen dat u te veel decoratie of accessoires toevoegt aan uw kleine badkamer, omdat dit alleen maar rommelig zal lijken.

Er zijn dus heel wat zaken die je in overweging kunt nemen om een ruimtelijk gevoel te creëren. We hopen alvast dat je met deze tips een comfortabele en stijlvolle ruimte kunt creëren in je eigen huis. Door slim gebruik te maken van bovenstaande tips creëer je daadwerkelijk een badkamer die groter lijkt dan ze is. Ook  het gebruik van natuurlijke lichtbronnen zoals een raam versterken het ruimtelijk gevoel. Vergeet niet eerst je behoeften en wensen van badkamer af stemmen en ga op basis daarvan aan de slag met deze tips. 

Veel succes!