Besparen op je water en energieverbruik?

Waterbesparende douchekraan

De dag van vandaag is water iets erg kostbaar. Ondanks het voor ons normaal is om altijd voorzien te zijn van water, kampt ook België de laatste jaren met watertekorten. 40% van ons dagelijks waterverbruik staat in verband met sanitair. Wil je dus water besparen? Dan kun je dit best doen in je badkamer. Je denkt hierbij niet alleen aan het milieu maar ook aan je waterafrekening 😉

 Hoe moet je nu water besparen? Easy!

Ondanks het ingewikkeld klinkt, is het in realiteit best simpel. De grootste boosdoener is warm water. Om warm water te verkrijgen wordt koud water opgewarmd. Nu, niet enkel de temperatuur van het water maar ook de hoeveelheid water speelt mee. Heb je een gewone kraan dan is de kans groot dat hier heel wat water uitkomt. Indien je dit dan nog eens moet opwarmen, verbruik je heel wat energie. Wat kun je hier nu tegen doen?

  • Kies voor een thermostaatkraan: Hiermee bespaar je zonder het zelf door te hebben. Deze kraan gaat water instant mengen om de gekozen temperatuur te verkrijgen. Zo gaat er geen groot aantal water verloren en krijg je snel de verkozen temperatuur.
  • Kies voor een waterbesparende kraan: Hiermee zorg je ervoor dat het water die uit de kraan komt beperkt wordt.

Verder is het ook belangrijk bewust te zijn van je waterverbruik. Douche dus niet té lang en niet té warm. Wat uiteraard heel logisch klinkt, maar toch veel zal bijdragen aan het besparen van water. Daarnaast is het ook belangrijk om bv tijdens het wassen van de handen, de kraan niet non-stop te laten lopen.

Waterbesparingstechnologie in het kort

Deze innovatietechnologie zorgt ervoor dat het vermogen van de kranen automatisch begrensd wordt. Eigenlijk gaat men dus begrenzen hoeveel liter water er per minuut door de kraan kan stromen. Dit zorgt niet voor verlies van kracht. De straal blijft dus hetzelfde, maar er komt ongemerkt minder water uit.

Aan de slag

Geen vrees! Dit allemaal lijkt misschien best overweldigend en heel wat werk… maar dat is het gelukkig niet. Je hoeft niet de hele badkamer uit te breken om te besparen. Je kan je wastafelkraan of douchekraan (zowel de hoofddouche als de handdouche) vervangen door een model die beschikt over deze waterbesparende technologie. Zo gaat je waterverbruik al snel verminderen.

Meer weten over kranen? Lees hier alles.

Er zijn ook andere manieren om water te besparen in de badkamer, zoals het installeren van waterbesparende toiletten.

Tot slot kun je op nog verschillende manieren besparen op energie. Wil jij weten hoeveel je kan besparen?