Het onderhoud van je kraan, hoe begin je eraan?

Onderhoud kraan
Image by Freepik

Een kraan is niet meer weg te denken in een huishouden, maar het onderhoud ervan wordt af en toe wel eens over het hoofd gezien. Echter, regelmatig onderhoud kan heel wat zaken voorkomen zoals lekkages, kalkaanslag en dergelijke. Op deze manier bespaar je op de lange termijn geld. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van je kraan:

  1. Spoel na elk gebruik van je kraan even je kraan met zuiver water en droog deze daarna af.
  2. Controleer regelmatig op lekkages. Dit kan door te luisteren naar gekletter of druppels in de kraan. Ook kun je een stuk papier of keukenrol onder je kraan te leggen. Dit wanneer deze is uitgeschakeld.
  3. Reinig de afdichtingen regelmatig. Gebruik hiervoor een milde of zachte zeep en een borsteltje. Spoel daarna de afdichtingen af met warm water.
  4. Gebruik geen harde schoonmaakmiddelen (zoals azijn, zoutzuur, chloor of andere) of scherpe voorwerpen om je kraan schoon te maken. Dit kan de afwerking beschadigen en leiden tot lekkages. Ook kan het zorgen voor schreven in je kraan. Gebruik je kuisproduct, doe dit eerst op een vod of doek en niet rechtstreeks op de kraan.
  5. Inspecteer daarnaast ook de flexibele aanvoerslangen regelmatig op slijtage of lekkages. Als de slangen beschadigd zijn, moeten ze uiteraard worden vervangen.
  6. Laat een professionele loodgieter je kraan 1 maal per jaar controleren voor een grondige inspectie en eventuele reparaties.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kan jij de levensduur van jouw kraan verlengen en/of problemen voorkomen. Regelmatig onderhoud is de sleutel om geld te besparen op de lange termijn en om te voorkomen dat je in de problemen komt met lekkages of andere. Voorkomen is beter dan genezen.

Heb jij last van hardnekkig kalk en heb je daardoor moeite met het onderhoud van je kraan? Probeer dan een waterontharder te installeren. Deze zorgt ervoor dat er minder kalk in je water komt. Reinig je kraan met een ontkalker of voorzie jezelf van een kraan met easy clean-technologie. Deze is gemakkelijker in onderhoud.