Badkamer veiligheid: tips voor een kindvriendelijke en ouderenvriendelijke badkamer

De badkamer , een plek die voor zowel kinderen als ouderen verschillende risico’s bevat. Water, gladde oppervlakken, hoge wastafels, hoge instap van een bad of lage toiletten zijn nog maar enkele voorbeelden van de moeilijkheden die een badkamer met zich mee brengt. De beperkte mobiliteit bij ouderen maken het risico op vallen en letsel groter. De impulsiviteit van jongere kinderen maakt hen dan weer kwetsbaar. Als je een ouder of verzorger bent, wil je ervoor zorgen dat ook kinderen en ouderen zich veilig voelen in de badkamer. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke veiligheidsvoorzieningen die je kunt voorzien om een kids of ouderen-vriendelijke badkamer te maken. Badkamerveiligheid boven!

1. Antislipmatten en -stickers

Antislip douchebak

Antislipmatten en -stickers zijn essentiële badkamer veiligheidsvoorzieningen die zorgen dat een oppervlakkig minder gladdig is. Gladde en natte oppervlakken kunnen een gevaar vormen voor zowel kinderen als voor ouderen. Dankzij deze antislipmatten voorzie je extra grip en stabiliteit en voorkom je valpartijen. Deze kun je toevoegen aan je bad, douche en andere gladdige oppervlakken in je badkamer.

Daarnaast kunnen antislipmatten of -stickers voor kinderen meer dan alleen de veiligheid vergroten. Ze kunnen ook plezier brengen wegens ze in verschillende maten, vormen, kleuren en patronen te verkrijgen zijn. Win-win dus!

Onze keuze anti-slipmatten

2. Lage wastafels en toiletten

Hoge wastafels zorgen hoofdzakelijk voor problemen bij kinderen. Zij kunnen hier namelijk moeilijk aan. Het voorzien van een lage wastafel lijkt dus een van de beste opties. Wil je toch liever het gebruik voor jezelf niet beperken? Opteer dan eerder voor een opstapje. Zo hoeven ze zelf niet creatief opzoek naar een manier om te wastafel te bereiken. Blijf ten alle tijde bij hen zodat ze niet van het opstapje vallen! Ook kun je hetzelfde probleem ondervinden met een toilet. Hierbij kun je dezelfde redenering toepassen.

Voor ouderen opteer je best op een wastafel die op goede hoogte hangt. Zo hoeft men niet voorover te buigen of een opstapje te gebruiken om zich te kunnen wassen. Indien dit wel zo zou zijn, vergroot je de risco’s op valpartijen. Daarnaast is een laag toilet bij ouderen niet zo ideaal. Hiervoor zouden ze dieper moeten bukken met risico op moeilijkheid om terug recht te staan. Heeft de oudere sowieso al problemen bij het rechtstaan? Voorzie dan een steunarm waaraan ze zich kunnen optrekken. Hierover lees je verder meer.

Onze keuze opstapjes

3. Veiligheidshandgrepen en lage instap

Veiligheidshandgrepen zijn een belangrijke voorziening wanneer je de badkamerveiligheid wil vergroten. Handgrepen bieden namelijk extra steun en stabiliteit tijdens het douchen en badderen. Daarnaast kunnen ze ook zorgen dat de instap van bad of douche minder moeilijk verloopt. Om dit nog makkelijker te maken, kun je een bad of douche met lage instap voorzien of een deur waarbij de instap lager is dan bij de rest van het oppervlak. Dit helpt voor zowel jonge kinderen als ouderen.

Onze keuze handgrepen

4. Temperatuurbeveiliging

Kinderen en ouderen zijn gevoeliger voor warmte en kunnen zich dus snel verbranden aan heet water. Daarom is het belangrijk om de temperatuur van het water te beperken en/of te controleren. Kinderen laat je best niet alleen baden of douches. Hier kun je dus gemakkelijk zelf even de temperatuur controleren. Bij ouderen installeer je bijvoorbeeld een thermostatische kraan met temperatuurbeveiliging. Hier gaat de kraan het water automatisch op een veilige temperatuur houden.

Onze keuze kranen met temperatuurbegrenzing

5. Veilige bad- en doucheproducten

Ook de gevoeligheid voor huidirritaties en allergieën is groter bij deze doelgroepen. Belangrijk dus om veilige bad- en doucheproducten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor kinderen of gevoelige huidtypes. Kies voor producten die hypoallergeen zijn en geen schadelijke ingrediënten bevatten.

Onze keuze doucheproducten

Conclusie

Badkamerveiligheid is een belangrijk element waarbij je rekening moet houden bij zowel ouderen als kinderen. Gladde oppervlakken minder glad maken, hoge instappen laag maken of veiliger maken door een handgreep, veilige producten gebruiken etc. Elk van deze oplossingen draagt bij aan een grotere badkamerveiligheid. Door deze tips te volgen, kunnen we samen een badkamer creëren die zowel veilig als functioneel is voor iedereen.